Merlijn Doomernik

Izaline Calister

TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin
vr 28 jun ’24 20:15

Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt Edison-winnares Izaline Calister het verleden met het heden en viert ze de toekomst

Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakten, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken. Op uitnodiging van de NPO verwerken Izaline Calister en Thijs Borsten de geschiedenis van Tula in een documentaire over het slavernijverleden op Curaçao. 

Izaline Calister: ‘In 2023 vieren we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan.' Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in een persoonlijke, muzikale voorstelling. Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

www.izalinecalister.com

inclusief (pauze)drankjeDeze avond is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Waalwijk

Wie is Izaline Calister?
Izaline Calister is zeer populair op Curaçao en zingt zowel in haar moedertaal Papiaments als in het Spaans, Nederlands, Engels en Portugees. Ze wordt ook wel ‘de koningin van de Antilliaanse jazz’ genoemd: haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland en jazz. Ze was eerder te zien in Het eiland van mijn vader (met Thijs Borsten), Tula Herdenkingsconcert in ITA, Porgy and Bess, Barricade, Geen liefde zonder vrijheid (i.s.m. het Volksoperahuis) en Het 5 mei-Koninkrijksconcert in Carré.

Credits

Izaline Calister: tekst, zang | Ed Verhoeff: gitaar | Ilja Reijngoud: trombone, toetsen | Roël Calister: percussie | regie: Leoni Jansen