Participatiekoor Waalwijk: Meer zang is minder zorg

Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. In het Participatiekoor Waalwijk is dat anders. Het Participatiekoor is een zangvereniging waar mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen zingen met ervaren koorzangers, zogenoemde mantelzangers. 

De eerste participatiekoren werden vijf jaar geleden al opgericht in Haarlem, Delft en Het Gooi. Zij verwierven al snel landelijke bekendheid met hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, waardoor er ook in andere plaatsen belangstelling ontstond voor het oprichten van een participatiekoor. Dankzij steun van het Lang Leve Kunst Fonds en andere fondsen kunnen er in maart twaalf nieuwe participatiekoren van start. Het Participatiekoor Waalwijk is er daar een van. Kijk op www.participatiekoor.nl voor meer informatie.

Onmisbare rol van de mantelzanger

Het Participatiekoor is een gewoon koor, maar met dat verschil dat er zowel mensen met als zonder dementie samen zingen. De koorzangers zonder zonder haperend brein delen hun passie voor muziek graag met hen die zonder ondersteuning niet meer mee zouden kunnen zingen, zogenoemde mantelzangers. 

Meer zang is minder zorg

Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert elk Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen, die gestoeld is op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie, leidt er zelfs ook toe dat mensen met dementie verbeterde cognitieve functies laten zien, zoals betere spraak, en meer levensvreugde en zingeving ervaren. Ook ontwikkelen zij nieuwe sociale relaties en krijgen ze meer zelfvertrouwen. 

Concert

Op 9 april om 19.30 uur zal het Participatiekoor Waalwijk samen met het Holland Symfonie Orkest en o.l.v. dirigente Liesbeth Coppens het concert ‘ Thank you for the music’ verzorgen. Er worden tijdens het concert vier beroemde koralen van Bach ten gehore gebracht en drie beroemde lichte muziek hits, waaronder het wereldberoemde Thank you for the music van ABBA.

Kaarten kopen

Vragen? Stuur een mail naar pr@deleest.nl of bel 0416-334746

Het Participatiekoor Waalwijk is een initiatief van VONK – Cultuurclub De Leest en wordt ondersteund door de Gemeente Waalwijk, Rabobank en het Lang Leve Kunst Fonds.