De Leest start Participatiekoor voor mensen met dementie: Meer zang is minder zorg

Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. In het Participatiekoor Waalwijk is dat anders. Het Participatiekoor is een zangvereniging waar mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen zingen met ervaren koorzangers, zogenoemde mantelzangers. 

De eerste participatiekoren werden vijf jaar geleden al opgericht in Haarlem, Delft en Het Gooi. Zij verwierven al snel landelijke bekendheid met hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, waardoor er ook in andere plaatsen belangstelling ontstond voor het oprichten van een participatiekoor. Dankzij steun van het Lang Leve Kunst Fonds en andere fondsen kunnen er in maart twaalf nieuwe participatiekoren van start. Het Participatiekoor Waalwijk is er daar een van. Kijk op www.participatiekoor.nl voor meer informatie.

Onmisbare rol van de mantelzanger

Het Participatiekoor is een gewoon koor, maar met dat verschil dat er zowel mensen met als zonder dementie samen zingen. De koorzangers zonder zonder haperend brein delen hun passie voor muziek graag met hen die zonder ondersteuning niet meer mee zouden kunnen zingen, zogenoemde mantelzangers. 

Meer zang is minder zorg

Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert elk Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen, die gestoeld is op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie, leidt er zelfs ook toe dat mensen met dementie verbeterde cognitieve functies laten zien, zoals betere spraak, en meer levensvreugde en zingeving ervaren. Ook ontwikkelen zij nieuwe sociale relaties en krijgen ze meer zelfvertrouwen. 

Gevarieerd repertoire

Onder leiding van Liesbeth Coppens gaat het Participatiekoor op dinsdag 5 maart 2024 om 14.30 uur van start in De Leest met een gevarieerd programma. Onder de titel ‘Thank you for the music!’ gaan de koorzangers aan het werk met vier beroemde koralen van Bach en drie beroemde hits uit de lichte muziek, waaronder het wereldberoemde Thank you for the music van ABBA. Op dinsdag 9 april zal het Participatiekoor samen met het Holland Symfonie Orkest een concert verzorgen in Theater De Leest. Iedereen die mee wil zingen is van harte welkom.

Repetitiedata in Theater De Leest

  • di 5 maart 14.30 – 16.30 uur
  • di 12 maart 14.30 – 16.30 uur
  • di 19 maart 14.30 – 16.30 uur
  • di 26 maart 14.30 – 16.30 uur
  • di 2 april 14.30 – 16.30 uur
  • di 9 april 19.30 uur CONCERT

Het Participatiekoor Waalwijk is een initiatief van Theater De Leest, de Stichting Participatie met Dementie en het Lang Leve Kunst Fonds. 

Aanmelden van zangers met dementie of mantelzangers kan via onze website, klik hier.

Deelname kost € 25,- p.p.

Vragen? Stuur een mail naar pr@deleest.nl of bel 0416-334746