De Leest toen en nu

In 1878 bouwde de café-eigenaar V.J. Gerris een lokaal achter zijn café om tot concertzaal met de naam 'Musis Sacrum'. Ondanks een verwoestende brand in 1911, bleef de zaal in gebruik voor optredens en concerten. Later werd het ook gebruikt als bioscoop. In 1982 werd deze zaal gesloten vanwege teruglopende bezoekersaantallen en concurrentie van het toenmalige Sociaal Cultureel Centrum De Leest, dat in 1972 was geopend. In 1911 werd ook gebouw 'Gildenbond' opgeleverd met een zaal die geschikt was voor optredens en concerten. Dit gebouw, in 1954 omgedoopt tot 'De Gecroonde Leerse', vervulde zijn rol tot 5 april 1987 toen het volledig afbrandde. Op 26 november 1996 werd het nieuwe theater aan het Vredesplein geopend, gebouwd onder architectuur van Pietro Hammel. In 2010 werd de foyer en de entree grondig verbouwd en werd een nieuw theatercafé geopend. In 2015 werd een kleine zaal toegevoegd aan het gebouw.

De Leest is in 25 jaar uitgegroeid tot een gewilde plaats voor artiesten - zowel grote namen als jong talent -, voor amateurs én voor theater- en filmliefhebbers uit de gehele regio.

Ook bedrijven en instellingen kunnen gebruik maken van deze unieke locatie. Zo kun je in de twee theaterzalen (521 en 201 stoelen) bij De Leest terecht voor een topcongres, een unieke vergaderlocatie of een magische plek voor een personeelsfeest of relatieavond.