Piek

Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.
wo 15 mrt ’23 20:15
  • 15 mrt ’23
    20:15
    Rabozaal

Over de onderbelichte donkere kant van onze koloniale bezetting van Indonesië

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. 
Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Let op! Deze voorstelling bevat stroboscopische effecten (+/- 2 minuten)

www.toptheater.nl

inclusief (pauze)drankje

Wilt u meer weten over deze voorstelling? Bezoek dan de inleiding.

Toegang: € 1,50 p.p. (voor Vrienden gratis)
Aanvang: 1 uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is verplicht.


Biebkorting:

Leden van de bibliotheek ontvangen € 2,- korting op vertoon van biebpas.

Over de inleiding
Gelukszoekers op Sumatra is gebaseerd op twee romans die schrijver en journalist Madelon Székely-Lulofs begin jaren dertig van de vorige eeuw schreef. Zij schetst daarin het leven op de rubberplantages op Sumatra tijdens de roaring twenties, van hoogtijdagen tot economisch verval. In een systeem van mensonterende onderdrukking, grootschalige ontbossing en een decadente levensstijl onder de witte planters worstelen personages met zichzelf, elkaar en de omstandigheden. De inleiding gaat in op de historische context bij deze voorstelling en op het maakproces waarin voortdurend is gezocht naar manieren om aan beide perspectieven, zowel dat van de witte planters als dat van de uitgebuite contractarbeiders, recht te doen.

Over de inleider
De inleiding wordt verzorgd door Rick van Werd, één van de acteurs van Gelukzoekers op Sumatra. Rick van Werd begon op de MBO Theaterschool in Rotterdam, speelde  een jaar bij DOX Utrecht en studeert momenteel aan de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde een rol in De Oost. Hij was te zien in Flikken Rotterdam.  Rick van Werd is tevens actief bij het talentontwikkelings- en productieplatform DOX in Utrecht.

Credits

Vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs | tekst en regie: Olivier Diepenhorst | tekst en dramaturgie: Janine Brogt | spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd