Anne van Zantwijk

De avond is ongemak

Jip Smit, Imke Smit e.a.
wo 6 dec ’23 20:15
  • 6 dec ’23
    20:15
    Rabozaal

Naar de gelijknamige bestseller van literaire sensatie Marieke Lucas Rijneveld.

Jip Smit is genomineerd voor de Theo d'Or, de Nederlandse toneelprijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol in theaterseizoen 2022-2023, voor haar rol in de voorstelling Motherland.

Het beklemmende ‘De avond is ongemak’, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien. Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, zien we hoe een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. De ouders zijn verlamd door verdriet en merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Je bent getuige van haar worstelingen en schuldgevoelens en van ontroerende gesprekken met haar overleden broer, die wordt gespeeld door Jips eigen tweelingzus Imke Smit.

‘De avond is ongemak’ is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment, maken er een hartverscheurende en ontroerende voorstelling van over dood, rouw en schuldgevoel.

www.bostheaterproducties.nl

inclusief (pauze)drankje

Biebkorting:

Leden van de bibliotheek ontvangen € 2,- korting op vertoon van biebpas.


Inleiding:

Wil je meer weten over deze voorstelling? Bezoek dan de inleiding. Toegang: € 1,50 p.p. (voor Vrienden gratis) | Aanvang: 1 uur voor aanvang van de voorstelling. Reserveren is verplicht.

Credits

regie: Nina Spijkers | bewerking: Jibbe Willems, naar het boek van Marieke Lucas Rijneveld | spel: Jip & Imke Smit, Aus Greidanus jr. Anne Lamsvelt, Xander van Vledder en Paulien Foest | decorontwerp: Dennis vanderBroeck | kostuumontwerp: Bernadette Corstens | lichtontwerp: Tim van ‘t Hof

Ook opgenomen in: