Rene van der Hulst

Blind

MATZER Theaterproducties met José Kuijpers en Helmert Woudenberg
wo 29 nov ’23 20:30 - 21:50
  • 29 nov ’23
    20:30 - 21:50
    Kleine Zaal

Intens verdrietig en geschokt zijn we door het plotselinge overlijden van Helmert Woudenberg. Wij wensen iedereen die hem kende veel sterkte. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd. 

Een vader en dochter leven al jaren in onmin met elkaar. Hun wereldbeelden botsen dermate, dat hun oorspronkelijk sterke band steeds verder onder druk komt te staan. Hij is een trotse bejaarde met een groot ego en woont in een afgesloten en beveiligde enclave waar mensen zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich hebben teruggetrokken in reactie op de veranderde samenleving. Zij heeft die samenleving omarmd en mede vormgegeven en wijst alles af waar hij voor staat.  Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme, zij verwijt hem superioriteitsdenken. De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.

Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt? Dat vraagt de internationaal gelauwerde schrijver Lot Vekemans zich af in ‘Blind’.

In haar regiedebuut schetst ze een afgesloten universum als metafoor voor heel veel omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen niet. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten?

www.matzer.org

Dit pure toneel toont wat het kost je eigen halsstarrigheid onder ogen te zien.

★★★★ De Volkskrant

Credits

tekst en regie: Lot Vekemans | spel: José Kuijpers en Helmert Woudenberg