Over ons

MAAK KENNIS MET ONZE MEDEWERKERS

In november 1996 opende De Leest aan het Vredesplein haar deuren; een gloednieuw theater met bijna ‘onwaalwijkse’ architectuur. Twintig jaar later is De Leest een gewilde plaats voor artiesten - zowel professioneel als amateur, zowel grote namen als jong talent - én voor theater- en filmliefhebbers uit de gehele regio (met name de gemeentes Waalwijk, Heusden en Loon op Zand). Jaarlijks ontvangt De Leest zo'n 75.000 mensen.

VERBOUWING EN BOUW KLEINE ZAAL
In 2010 is de grote theaterzaal (521 stoelen), de foyer, de brasserie, de entree en de garderobe van De Leest grondig verbouwd. In het najaar van 2015 is een nieuwe kleine zaal geopend met 201 stoelen, waar film, amateurtheater, professioneel theater, jeugdtheater, talent en zakelijke activiteiten een plek hebben gekregen.

PLATTEGRONDENGESCHIEDENIS
In 1878 bouwde de café-eigenaar V.J. Gerris een lokaal achter zijn café om tot concertzaal met de naam 'Musis Sacrum'. Ondanks een verwoestende brand in 1911 bleef de zaal in gebruik voor optredens en concerten. Later werd het ook gebruikt als bioscoop. In 1982 werd deze zaal gesloten vanwege teruglopende bezoekersaantallen en concurrentie van het toenmalige Theater De Leest, dat in 1972 was geopend. In 1911 werd ook gebouw 'Gildenbond' opgeleverd met een zaal die geschikt was voor optredens en concerten. Dit gebouw, in 1954 vernoemd tot 'De Gecroonde Leerse', vervulde zijn rol tot 5 april 1987 toen het volledig afbrandde. Op 26 november 1996 werd het nieuwe theater aan het Vredesplein geopend, gebouwd onder architectuur van Pietro Hammel. In 2010 werd de foyer en de entree grondig verbouwd en werd een nieuw theatercafé geopend. In 2015 werd een kleine zaal toegevoegd aan het gebouw.