De Leest wint zilver bij ANWB verkiezing Meest Gastvrije Theater van Nederland

Theater De Leest is tweede geworden in de ANWB-verkiezing voor Meest Gastvrije Theater van Nederland in de categorie kleine steden. De award werd op 4 oktober met een grote glimlach door onze directeur Sander Knopper in ontvangst genomen. Dank aan alle bezoekers die op ons hebben gestemd :-) We zijn supertrots!

ANWB-prijs voor tweede keer uitgereikt
Om leden te helpen bij hun keuze en theaters in het zonnetje te zetten organiseert de ANWB voor de tweede keer de verkiezing van het ‘Meest gastvrije theater van Nederland’. Na een oproep in de Kampioen, de nieuwsbrief van het Land van ANWB, anwb.nl en social media hebben meer dan 25.000 leden hun stem uitgebracht op hun favoriete theater, schouwburg of concertgebouw. 

Winnaar
De Goudse Schouwburg mag zich net als vorig jaar het ‘Meest gastvrije theater van Nederland’ noemen. Dat maakte Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB op 4 oktober, tijdens de feestelijke lancering van het ANWB UIT Magazine bekend. Leden spraken hun waardering uit voor het aanbod van voorstellingen, de bereikbaarheid, de horeca in en om het theater, het prijsniveau, het zitcomfort, het zicht op het podium en de sfeer en uitstraling. 

De winnaars per categorie:
Grote steden (meer dan 200.000 inwoners)
Goud     Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
Zilver     Beatrix Theater, Utrecht
Brons    AFAS Circustheater, Scheveningen

Grote gemeenten (100.000 tot 200.000 inwoners)
Goud    Zaantheater, Zaandam 
Zilver    Flint, Amersfoort 
Brons   Theater de Maaspoort, Venlo

Middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners)
Goud    De Goudse Schouwburg, Gouda
Zilver    Theater de Kampanje, Den Helder
Brons    Agora Theater, Lelystad

Kleine gemeenten (tot 50.000 inwoners)
Goud    Theater het Kruispunt, Barendrecht    
Zilver     Theater De Leest, Waalwijk 
Brons    Parkgebouw Rijssen, Rijssen

Onderzoek theaterbezoekers
Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat de belangrijkste reden om uit te gaan is om te ontspannen. Theaterbezoekers gaan gemiddeld 3.2 keer per jaar naar een voorstelling. De groep 60-plussers zitten gemiddeld 4.1 keer per jaar in het rode pluche van een theaterstoel. Ruim de helft (62%) van de respondenten is bereid om 40 euro per kaartje uit te geven aan een voorstelling. Circa 7% gaat weleens alleen naar een voorstelling, 59% gaat met zijn of haar partner.