Theater De Leest ontvangt Hart van Brabant Award voor "bijzondere verdiensten voor de regio"

Vol trots ontving theaterdirecteur Sander Knopper donderdag 26 mei de Hart van Brabant Award. Het Algemeen Bestuur van de Regio Hart van Brabant ziet ‘zijn’ Theater De Leest als ware vaandeldrager voor de regio. Knopper kreeg de Award tijdens de Hart van Brabantdag uit handen van voorzitter Peter Noordanus en vice-voorzitter Nol Kleijngeld van de Regio Hart van Brabant.

De Hart van Brabant Award wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of een organisatie. Die moet in de regio zijn geworteld, er zijn gevestigd of activiteiten verrichten en zich verdienstelijk hebben gemaakt. Om zo eenheid binnen de regio te creëren en het trotse regiogevoel te versterken. “Theater De Leest voldoet ruimschoots aan ál die voorwaarden en wint dus terecht de Award”, stelt Kleijngeld. Knopper zegt: “Ik ben blij met de prijs als blijk van waardering voor het feit dat we goed bezig zijn en opvallen in de regio.”

Groter en meer
De toekenning beloont de ontwikkeling ‘groter en meer’ van de cultuurorganisatie. Het theater bestaat twintig jaar en startte in 2010 met een verbouwing. Daarmee kreeg het een moderne, tijdloze uitstraling en een multifunctionele, kleine zaal met 201 stoelen. Die heeft ‘film’ in de Langstraat een flinke boost gegeven. Ook het aanbod groeide alsmaar. Het professionele theateraanbod van 75 naar 170 voorstellingen; het filmaanbod steeg nog veel harder van twintig naar ruim 250. En er is inmiddels ruimte voor vijf beeldende kunst-exposities per seizoen.

Talentontwikkeling
Theater de Leest is daarnaast een broedplaats voor lokaal, regionaal en professioneel talent. De organisatie stimuleert talentontwikkeling met verschillende activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. Zoals het open podium voor regionaal talent ‘Zondag Open’; de ‘Comedy Nights’ waar jonge comedians zich voorstellen aan het publiek; Kanjerconcerten voor jonge, klassieke musici; en het Waalwijks Theater Festival voor jonge amateurtalenten. Ook produceert het theater eigen voorstellingen en biedt het ruimte voor zakelijke bijeenkomsten en sociaal-culturele evenementen. Al die activiteiten trokken in 2015 maar liefst 70.000 bezoekers.