Driving Miss Daisy met Anne-Wil Blankers: "Acteerwerk van het hoogste niveau" ★★★★★ (AD)

Onlangs ging Driving Miss Daisy met in de hoofdrollen Anne-Wil Blankers en Edwin Jonker, in première. Het AD / Brabants Dagblad gaf de maximale 5 sterren aan deze nieuwe voorstelling. Lees de recensie hieronder.


Recensie AD / Brabants Dagblad ★★★★★


Er zijn theatervoorstellingen waar je reikhalzend naar uitkijkt. Driving Miss Daisy is er zo een.

Arno Gelder

Driving Miss Daisey met Anne Wil Blankers ,Edwin Jonker en Iwan Walhain
Driving Miss Daisey met Anne Wil Blankers ,Edwin Jonker en Iwan Walhain © Leo van Velzen


Het toneelstuk van Alfred Uhry uit 1987 werd twee jaar later succesrijk verfilmd met Jessica Tandy en Morgan Freeman in de hoofdrollen.

Nu is er de Nederlandse toneelversie én de terugkeer van Anne Wil Blankers (77), die in januari overwerkt raakte en een rustperiode moest inlassen. Maar de Grande Dame van het toneel is terug. En hoe!

Driving Miss Daisy onder regie van Agaath Witteman lijkt voor haar gemaakt. De joodse weduwe Daisy Werthan, brokkenmaakster in het verkeer, moet tandenknarsend toezien hoe haar zoon Boolie (Iwan Walhain) een chauffeur voor haar aanstelt.

Voor de onafhankelijke en aanvankelijk bepaald misantropische vrouw een onverteerbaar staaltje paternalisme. Zeker als blijkt dat Hoke Coleburn (Edwin Jonker) een donkere huidskleur heeft en qua achtergrond en educatie ver van haar afstaat.

De twee zijn tot elkaar veroordeeld, maar gaandeweg ontstaat tijdens hun autoritten een relatie, waarin vooroordeel plaatsmaakt voor wederzijds begrip en de sociale kloof tussen beiden voelbaar wordt gedicht.

Tastbaar
Driving Miss Daisy is gesitueerd in de Verenigde Staten (Georgia) in de jaren 40, waarin rassenscheiding- en geweld en antisemitisme manifest waren. In het sobere, maar doeltreffende decor wordt die tijdgeest indringend met krantenberichten en foto’s (het brandende kruis van de Ku Klux Klan) en een toespraak van Martin Luther King tastbaar gemaakt.

Voor de drie spelers is het een écht acteerstuk met scherpe, geestige, maar evenzeer ontroerende dialogen. Blankers ís eenvoudigweg Daisy Werthan. Bits, nuffig, (niemand kan zo indringend ‘Doe niet zo lelijk tegen je moeder’ zeggen), maar ook mooi kwetsbaar.

Iwan Walhain maakt van zijn ‘bijrol’ een volwaardig personage: de zakenman wiens jachtige bestaan haaks staat op dat van zijn moeder in de herfst van haar leven.

Edwin Jonker speelt Hoke Coleburn bewonderenswaardig naturel, met een bijna achteloze schwung. De scene in het verpleeghuis waarin hij Miss Daisy helpt met eten is van een onvergetelijke schoonheid. Ze zijn dan beiden op leeftijd, een proces dat zich gedurende Driving Miss Daisy volkomen organisch heeft voltrokken. En dat nu heet acteren op het hoogste niveau.

Driving Miss Daisy is op 29 november in Theater De Leest te zien, klik hier voor kaarten>>