And the Oscar goes to...

The Shape of Water is zondagnacht bij de negentigste editie van de Oscars uitgeroepen tot beste film. Het werk van Guillermo del Toro is daarmee de grote winnaar van de avond: de film won vier prijzen.

"Ik wil deze prijs opdragen aan alle jonge filmmakers in de wereld", sprak de Mexicaanse regisseur, die ook het beeldje voor beste regie in ontvangst mocht nemen. "Ik was als kind in Mexico dol op films en dacht dat ik dit nooit zou kunnen bereiken. Dus aan iedereen die ervan droomt verhalen te vertellen: het kan! Er is een deur. Trap die open en doe het."

The Shape of Water won verder in de categorieën beste originele muziek en beste productiedesign. De film maakte met dertien nominaties de meeste kans op een Oscar.

Gary Oldman en Frances McDormand werden uitgeroepen tot beste acteurs. Oldman won een Oscar voor zijn rol als Winston Churchill in Darkest Hour (27, 30 en 31 maart in De Leest) en McDormand kreeg het beeldje voor haar spel in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (9 en 13 maart in De Leest).

Ook Sam Rockwell haalde een Oscar binnen voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, in de categorie beste mannelijke bijrol. Het was de eerste Oscar voor de 49-jarige Rockwell, die zijn collega-acteurs Frances McDormand en Woody Harrelson bedankte en omschreef als 'helden'. "Verder wil ik iedereen bedanken die ooit naar een billboard heeft gekeken."

Rockwell kreeg eerder ook al een Golden Globe voor zijn vertolking van een gestoorde, racistische politieagent in de zwarte komedie.

Bij de vrouwen ging de prijs naar Allison Janney voor haar spel in I, Tonya (17 april in De Leest). Ook voor de 58-jarige Janney was het de eerste keer dat ze een Oscar won. Verder werd ook zij eerder bekroond met een Golden Globe voor haar rol in de biografiefilm over de omstreden schaatsster Tonya Harding.

Get out (6 maart in De Leest), genomineerd in vier categorieën, won uiteindelijk één beeldje: die voor origineel scenario. Regisseur en schrijver Jordan Peele kon het zelf nog niet geloven. Op Twitter schreef hij: "Ik won net een Oscar?".

De Oscar voor beste animatiefilm ging naar de Pixarfilm Coco (al te zien geweest in De Leest), waarin een jong jongetje alles over de dood leert. 

(Bron: Nu.nl)