Exposities

Jubileumexpositie 'Schoenen in de Spotlight'

Op dinsdag 11 oktober is onze jubileumexpositie 'Schoenen in de Spotlight' onder grote belangstelling geopend door musicalster Simone Kleinsma. Fotograaf Luuk Aarts portretteerde 20 artiesten met de schoenen waarmee ze optraden in Theater De Leest; met een knipoog naar het verleden van schoenenstad Waalwijk. De expositie is een initiatief van Theater De Leest naar aanleiding van het 20-jarig jubileum in het seizoen 2016-2017.

Op donderdag 18 mei is het tweede (en laatste) deel van onze jubileumexpositie 'Schoenen in de Spotlight' geopend met 20 nieuwe portretfoto's.

De expositie is tijdens de openingstijden van het theater te bezichtigen op de bovenfoyer van De Leest.

Verwacht:
Foto-expositie Aleppo '1 voor 12' 
Te zien van 29 november tot en met 27 december 2018

De Eindhovense architect en fotograaf Mart Lerou was in 2011 in de stad Aleppo, niet lang voordat de Syrische stad compleet verwoest zou worden. De foto’s die hij toen maakte van de stad zijn van 29 november tot en met 27 december te zien in Theater De Leest in Waalwijk tijdens de openingsuren van het theater. 

“Begin maart 2011 meldden we ons op Schiphol voor onze vlucht naar Aman, het beginpunt van onze rondreis door Jordanië, Syrië en Libanon”, zo vertelt Lerou. “ Eén van de highlights in Syrië zou de stad Aleppo zijn waarvan het oude gedeelte behoort tot het werelderfgoed. Het is de grootste metropool van het land met een inwonertal van ruim 2,5 miljoen. Na lange, warme en prachtige dagen dwars door Syrië, gestart in Damascus, bereikten we vanuit Palmyra, via Homs, het in het noordwesten gelegen Aleppo. Hier deelden wij heerlijke ontspannende dagen met de Aleppijnen. Het bleek, zonder dat wij dit beseften, de vooravond te zijn van een uiteindelijk totaal ontwrichtende Apocalyps, een afschuwelijke en desastreuze teloorgang van een innemende stad. Het totale bankroet van even boeiend als rijk land. Als fervent amateurfotograaf heb ik veel foto’s genomen van en in deze prachtige, sfeervolle stad. Het beeldmateriaal is van ‘1 voor 12’. Mijn foto’s vormen een beeld van de allerlaatste dagen van Aleppo. Dit heb ik nooit, maar dan ook nooit kunnen bevroeden

Het doel van de foto-expositie is tweeledig. Allereerst is het een ode aan de bijna totaal verwoeste stad Aleppo, een der oudste steden ter wereld (3000 v. Chr.). Daarnaast wil Lerou een lofdicht brengen aan alle Aleppijnen, grotendeels gevlucht voor de revolte van de ‘Arabische Lente’. Lerou hoopt dat de kijker zich realiseert waar belangen van tegengestelde machten en gezag toe kunnen leiden. Dat de kijker beseft  wat het betekent om in volle vrijheid te mogen leven, met een vluchteling als ‘buur’.