Exposities

Van zaterdag 6 oktober 2018 tot begin januari 2019 is de expositie Onderweg met werken van de Waalwijkse kunstenaar Wim Suermondt te bezichtigen in de bovenfoyer van Theater De Leest. Tien jaar geleden overleed Wim Suermondt. Op dit moment wordt hij met twee exposities geëerd; een in het gemeentehuis en een in Theater De Leest.
Foto:  Raoul Suermondt

De expositie is tijdens de openingstijden van het theater te bezichtigen op de bovenfoyer van De Leest.

Wim Suermondt - Onderweg                            
aquarellen, inkttekeningen, grafiek (1955-1990)

Gedurende meer dan een halve eeuw heeft Wim Suermondt (1927-2008) zich als beeldend kunstenaar gemanifesteerd vanuit Waalwijk. Opvallend is de enorme veelzijdigheid van zijn oeuvre. Hij maakte schilderijen, aquarellen, grafiek, wandkleden, keramiek, glas-in-lood ramen, sieraden en grootschalige sculpturen in staal en koper. Een groot deel van het monumentale werk siert de openbare ruimte in Waalwijk en omgeving. Daarnaast verzorgde hij kerkinterieurs, schilderde portretten voor particulieren en ontwierp geboorte- en kerstkaarten. Het experimenteren met de meest uiteenlopende materialen en technieken is een wezenlijk kenmerk van zijn kunstenaarschap. Een belangrijke stimulans vormden zijn lesactiviteiten aan het Dr. Mollercollege (leraar kunstzinnige vorming, 1954-1990) en het Kunstencentrum Waalwijk, waarvan hij eind jaren vijftig mede-oprichter was. Centraal in zijn werk staat de liefde voor de natuur en een christelijk-humanistische visie op de mens, die spelenderwijs – als homo ludens - het hoogste geluk bereikt.

Een groot deel van de geëxposeerde schilderijen ontstond tijdens reizen door Frankrijk, Spanje en Italië in de jaren vijftig. Onderweg per trein, bus en eigen auto (‘Goggomobil’) maakte Wim Suermondt vele aquarellen en inkttekeningen van landschappen, stadsgezichten, idyllische dorpjes en beroemde monumenten, zoals het Alhambra in Granada. In de jaren tachtig vormde het ruige landschap van de Franse regio de Ardèche een belangrijke inspiratiebron. Samen met zijn vrouw verbleef hij daar in de vakanties op de oude boerderij Mars. Het aquarelleren in de buitenlucht was een geliefde bezigheid, waarin hij zich bekwaamde tijdens zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag (1947-1952). In snelle, beheerste toetsen wist hij het directe effect van zonlicht op een landschap te vertalen tot een persoonlijke impressie waarin kleur de essentiële schoonheid van het geziene onthult.

Op de expositie zijn ook geaquarelleerde bloemstillevens te zien. Een aparte categorie vormen de abstracte voorstellingen in acryl en inkt van fantasielandschappen en architectonische constructies. Enkelen van deze werken ontstonden spontaan aan het einde van een lesdag, bij het schoonmaken van restanten verf op de inktrollers van zijn leerlingen. Met ‘gerecycled’ materiaal creëerde hij voorstellingen met een geheel eigen poëzie en zeggingskracht.

De geëxposeerde werken zijn afkomstig uit het atelier van de kunstenaar. Deze aan de Akkerlaan gelegen werkruimte  werd samen met de door hemzelf zelf ontworpen bungalow ‘Putubajes’ in 2017 afgebroken.

De werken zijn te koop. Bij iedere aanschaf is inbegrepen een gratis offset print van het Raadhuisplein Waalwijk (vervaardigd in 1978, oplage 100) en de brochure Wim Suermondt. De spelende mens.

Feestdagenkorting van 50% Korting op schilderijen Wim Suermondt in De Leest
Er geldt vanaf december een feestdagenkorting van 50% op de verkoopprijs. Alle werken zijn te koop. Bij aankoop is inbegrepen de lijst, een gratis offset print van de inkttekening Raadhuisplein Waalwijk (1978, oplage 100) en de brochure Wim Suermondt - De spelende mens.
Gelieve contact op te nemen met: Rik Suermondt, t 06 107 644 97 / rik.suermondt@gmail.com