De humoristische zoektocht naar ware liefde

Zet de beste komedie-acteurs van Nederland bij elkaar, geef ze een borduurwerkje en je bent zó in de tijd van Jane Austen: Engeland, begin negentiende eeuw. Toen er nog echt gesmacht werd naar liefde. Of gebeurt dat tegenwoordig nog steeds?


Actrice Ilse Warringa (48) schreef de muzikale komedie De Ongeplukte Zusters van Almere County, losjes voortbordurend op het werk van de Engelse schrijfster Jane Austen. Ze vertelt: “We wilden al langer iets met haar werk doen. Ik dacht: het zou leuk zijn om een satire op de huidige tijd te maken, die speelt in de 19e eeuw. Als je nu alle programma’s ziet die gaan over het vinden van liefde, zoals B&B vol liefde, First Dates en Boer zoekt vrouw, dan is het smachten nog hetzelfde. En net als vroeger heb je er tegenwoordig weer consent voor nodig.” 

Nieuwe woorden

In de tijd van Austen - Pride and Prejudice (1813), Sense and Sensibility (1811) - was het huwelijk vooral een economische verbintenis. Je moest trouwen met een rijke man, met aanzien, die een goede naam had. Een heerlijk uitgangspunt voor romantische verwikkelingen, met allerlei uitstapjes naar het heden. Actrice en comediënne Plien van Bennekom (52): “Ik moest meteen ontzettend lachen toen ik het script van Ilse las. Het blijkt een hele goede mix te zijn, de tijd van Austen en onze tijd. Zelfs de taal is gemengd: mooie, rijke, beeldende zinnen, maar ook de allernieuwste woorden zitten erin, zoals toxic, domi en fuckboy. Ik moest er in ieder geval flink op studeren.”

Gevoelsterreur

Rop Verheijen (o.a. MolTalk en Klokhuis) speelt moeder Gré. Zij heeft drie dochters die nog ‘ongeplukt’ zijn, niet getrouwd. Plien, vooral bekend van het cabaretduo Plien en Bianca, speelt de oudste zus. Zij is de verstandige. Ilse Warringa (o.a. De Luizenmoeder en Cast) is als middelste de romantische zus, die puur voor haar gevoel gaat. Wart Kamps (o.a. Klokhuis en de jeugdvoorstellingen van Theater Rotterdam) wordt als jongste zus gedreven door lustgevoelens. Muzikant en acteur Bart Rijnink speelt allerlei rollen. Plien: “Ik volg graag de gedragsregels. Hoe het hoort. En ik sta naast mijn hartstochtelijke zus, waar iedereen voor valt.” Plien zucht en werpt een veelbetekenende blik op Ilse. Die zegt nuchter: “Maar ik zou als zus wel een beetje van jouw verstandigheid willen. Jij noemt in het stuk mijn emoties ‘gevoelsterreur’, haha. De drie dochters moeten aan de man en dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Ze worden alle drie hartstochtelijk verliefd, maar of het allemaal goed afloopt…”

Humor en romantiek

De Ongeplukte Zusters van Almere County is een vrolijke komedie vol liedjes van Bart Rijnink. Je waant je in het Engeland van twee eeuwen geleden, inclusief borduurwerkjes, balzalen en weelderige jurken. Er wordt aanstekelijk gespeeld en gedanst. Ilse: “En Bart heeft geweldige muziek gemaakt. Hij is niet alleen grappig, maar ook een muzikaal wonder. Qua stijl gaat het alle kanten op: een zoet liefdesduet, een jazzy nummer en een ballad. In zijn liedteksten zit vaak een vreemde twist. Plien: “Het is zo’n leuke groep met wie spelen, alleen maar geestige collega’s. Het is misschien een beetje flauw om te zeggen, maar ik zou zelf heel graag naar De Ongeplukte Zusters van Almere County gaan.”