Soy Kroon vertelt verhaal Merlijn Kamerling in solovoorstelling

Een solovoorstelling spelen? Daar had acteur Soy Kroon (27) stiekem wel eens over gefantaseerd. Toch vond hij een tijd lang dat hij er nog niet klaar voor was. Dit voorjaar is het echter zover: hij staat in de theaters met de solovoorstelling ‘Nu ik je zie’.

Waarom Soy zichzelf nog niet klaar vond voor een solovoorstelling?

“Ik wist niet of ik dat wel durfde, het leek mij ongelooflijk spannend.”

Maar de afgelopen jaren bezocht hij de voorstellingen die Solo Stories maakte. “In eerste instantie omdat ik de oprichters al lang ken en het zo tof vond dat zij een eigen productiehuis waren gestart,” vertelt Soy. “Maar ik vond het mooi wat ze maakten en toen begon het toch wel een beetje te kriebelen. Twee jaar geleden, tijdens een wandeling op het strand, vertelden ze dat ze ‘Nu ik je zie’ zouden gaan maken en dat graag met mij wilden doen. Wat een eer, en tegelijkertijd hartstikke spannend. Ik heb meteen ja gezegd, op voorwaarde dat Merlijn en zijn familie wel akkoord moesten zijn met de keuze voor mij.”

Merlijn is Merlijn Kamerling, zoon van Antonie Kamerling, die een einde aan zijn leven maakte toen Merlijn 12 jaar was. ‘Nu ik je zie’ is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Merlijn schreef over zijn zoektocht naar zijn vader. Merlijn had het gevoel dat zijn leven na de dood van zijn vader op een bepaalde manier stil was blijven staan. Hij besloot de omgeving van zijn vader te bevragen: familieleden, vrienden, collega’s. Het bracht hem dichter bij zijn vader, en daarmee uiteindelijk bij zichzelf.
“Die zoektocht naar je eigen identiteit staat centraal in de voorstelling,” vertelt Soy. “Wat maakt wie je bent? We focussen op de vader-zoon relatie. Merlijn had maar weinig leuke herinneringen aan zijn vader, hij schaamde zich vaak. Dan bracht Antonie hem in zijn badjas naar school. Of Antonie zat piano te spelen in de aula als hij Merlijn uit school haalde. Als kind wil je natuurlijk het liefst een vader die niet opvalt en dat was Antonie niet. Tijdens zijn zoektocht kwamen bij Merlijn toch ook mooie herinneringen naar boven. Blijkbaar had hij die, na de traumatische gebeurtenis die de dood van zijn vader voor hem was, weggestopt.”

Voorbereiden op ‘Nu ik je zie’ deed Soy door veel te lezen, kijken en luisteren. “Natuurlijk las ik het boek van Merlijn, ik keek documentaires over Antonie. En ik sprak met veel mensen over depressiviteit en zelfdoding. Zo ben ik langzamerhand steeds dichter bij de zoektocht van Merlijn en zijn verhaal gekomen. Al zal ik Merlijn niet identiek gaan naspelen, ik moet er toch mijn eigen ding van maken. En er zijn in Nederland zoveel mensen als Antonie, er zijn zoveel mensen als Merlijn; ik vind het belangrijk dat we met deze voorstelling het verhaal van hen allemaal vertellen.”

“Ik hoop dat theaterbezoekers bij het verlaten van de zaal denken: wat weet ik eigenlijk van mijn zoon of dochter, of van mijn vader of moeder?”, vervolgt Soy. “Hoe voelen we ons? Moeten we daar niet vaker over praten? Ik zou het mooi vinden als theaterbezoekers, na het zien van de voorstelling, met een meer open vizier naar zelfdoding kijken.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Bel gratis met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113.