Prijs van Verdienste voor choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana

Wij feliciteren gezelschap LeineRoebana met het ontvangen van de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds’79. De Prijs van Verdienste geldt als één van belangrijkste dansprijzen van Nederland.

“Andrea Leine en Harijono Roebana ontvangen de Prijs van Verdienste voor hun buitengewoon waardevolle choreografische oeuvre, maar ook voor hun moed, hun geweldige innerlijke drive en hun niet te stuiten passie voor dans en muziek.

Hoezeer hun werk zich sinds de oprichting van hun gezelschap LeineRoebana, in 1991, ook heeft ontwikkeld, de twee zijn op indrukwekkende wijze trouw gebleven aan hun eerste uitgangspunt: op intuïtieve wijze associatieve voorstellingen creëren, waarin ‘fysiek denken’, waarachtigheid en de autonome kracht van dans vooropstaan.

Daarbij kiezen ze nadrukkelijk voor de combinatie van live-dans met live-muziek. Met als resultaat een reeks imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen, variërend van barok- tot gamelanmuziek.”

De prijs werd uitgereikt op 13 november tijdens het Nederlands Balletgala in DeLaMar in aanwezigheid van Prinses Beatrix. De jury van dit jaar bestond naast de oprichters uit Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

  • LeineRoebana

    STORM
    wo 22 mei ’24 20:15
    Rabozaal