Evi Hanssen drinkt al ruim drie jaar niet meer: 'Ik heb meer energie, slaap beter en ben minder vaak ziek'

INTERVIEW uit LINDA | door Anna Neeltje de Boer

Duizenden Nederlanders deden mee aan Dry January en dronken afgelopen maand geen druppel alcohol. Evi Hanssen, schrijfster van ‘Sinds ik niet meer drink’, betwijfelt of een maand niet drinken veel uitmaakt voor lichaam en geest.

Zelf drinkt ze inmiddels al drie jaar en drie maanden niet meer.

EVI HANSSEN

“Je moet zelf weten of je alcohol drinkt of niet”, zegt Evi opgewekt. “Ik vind er niks van, ben geen moraalpolitie. Maar ik vraag me af of Dry January veel uitmaakt voor lichaam en geest.” Ze spreekt uit ervaring. Evi deed zelf steevast mee aan Tournée Minérale, de Belgische equivalent van Dry January. “Maar dan in februari, dat is een lekkere korte maand.”

Een maand geen alcohol drinken was voor haar nooit een probleem. “Dan kon ik mezelf weer een schouderklopje geven en met een gerust gemoed in maart opnieuw beginnen met consumeren. Veel mensen denken dat ze – doordat ze een maand niet drinken – niet afhankelijk zijn van alcohol. Dat is bullshit, maar ik laat ze graag in die waan.”

DRY JANUARY

Toch betekent dat niet dat ze tegen het fenomeen is. “Als het je een goed gevoel geeft, dan is dat een reden om het toe te juichen. Het is leuk om het uit te proberen, misschien motiveert dat om langer te stoppen. Dat is fantastisch.” Maar dat is lang niet altijd het geval. “Ik ken mensen die in januari jarig zijn en hun feest naar februari uitstellen. Het zou zo mooi zijn als je erachter komt dat je ook kunt feesten zonder alcohol. Maar als je in januari gewoon even wil ontgiften is dat natuurlijk prima. Ik ben geen coach, therapeut of zelfhulpgroep. Ik wil mensen alleen bewustmaken van het feit dat alcohol niet gezond is.”

Er zijn genoeg redenen om te stoppen of te minderen met alcohol. “Als mensen veel stress hebben grijpen ze regelmatig naar de alcohol om te ontspannen. Dat snap ik. Het werkt alleen uiteindelijk averechts. De stress wordt eerst verdoofd, maar je lichaam maakt daarna cortisol aan. Het heeft daardoor een negatieve invloed op je mentale gezondheid. Het veroorzaakt angsten en depressieve gevoelens. Ook is er – en dat weten veel vrouwen niet – een direct verband met borstkanker.”

SINDS IK NIET MEER DRINK

Zelf merkte Evi de eerste verschillen na vier à vijf maanden. “Mijn slaapritme verbeterde en mensen complimenteerden me dat ik er zo goed uit zag.” Waar ze het meest blij mee is? “Dat ik 100 procent op mezelf kan rekenen. Dat neigt naar controle, maar ik laat de controle ook graag los. Ik ben impulsief, hou van avontuur. Ik ga graag uit mijn comfortzone, maar dat is niet kunstmatig opgewekt rock ‘n’ roll-gedrag.” Dat is niet alles. “Ik heb bijna altijd energie, ben minder ziek, slaap goed en ga makkelijker om met de tegenslagen in mijn leven. Bovendien hoef ik nooit te herstellen van een kater.”

Momenteel staat de actrice en presentatrice met de voorstelling Sinds ik niet meer drink in de theaters. “Het is een voorstelling met veel humor, waarin ik praat over mijn persoonlijke ervaring met stoppen met drinken. Er zit ook een college in over de zin en onzin over alcohol. Het is niet belerend, geen pleidooi tegen, maar het geeft stof tot nadenken.”